Yat Çeşitleri

Geleneksel ahşap yatlar

Gullet

Mavi Tur‘ için en popüler geleneksel ahşap yatgulettir. Bu teknelerde rahat yemek yemeniz ve uzanmanız için en uygun biçimde tasarlanmış geniş, yuvarlak kıç bölümüyle bir gezi yatıdır. Guletler genelde keç (marconi) veya iki direkli donanıma sahiptir; 1, 2 veya 3 trinketa yelkeni vardır. Uzunlukları 15-40 m arasında değişir ve 6-32 kişi alabilirler, bütün kabinlerinde özel duş / WC ve klima bulunani, çift kişilik 3-14 yataklı kabinleri vardır.

Aynakıç

Yükseltilip kareleştirilmiş bir kıça sahiptir ve böylece Guletle mukayese edildiği taktirde ek kabinler için müsait yer anlamına gelir. Kıçta bir ana kabin bulunabilir. 8-24 kişi alabilir, özel duş ve WC’li ve 4-12 adet çift kişilik yatak konabilen kabinleri vardır. Genelde keç (marconi) donanıma sahip olup ve 18-33 m civarındadırlar.

Tırhandil

Ege sularında yolculuk yapması en uygun olan sivri uçlu kıç bölümüyle en eski yerel ahşap yattır. Orijinalinde genelde üç köşe yelkenlidir; günümüzde donanım şalopa-filika-gaff şeklinde değişmektedir. Normalde 11-18 m uzunluğunda olup 6-8 kişi alır, özel duş ve WC’li, 3-4 adet çift kişilik yataklı kabinleri vardır.

Modern yatlar

MOTORYAT

Zaman ve hız önemliyse en iyi seçenek motorlu bir yattır. Genelde çift motorlu olup denizde aşılacak mesafeleri arttırmak için yüksek hızlıdırlar. Motorlu yatlar modern denizcilik sistemleriyle donatılmış olup genelde mürettebatlı kiralanırlar. Motor yatların genelde rahat bir hissi vardır. Tipik bir motor yat, yat tüm uzunluğu ile ayrılmış iki Staterooms yanı sıra arasında geniş bir oturma alanı sunar. Motor yat kabinleri genellikle suit otele benzer.

Bir motor yat, temelde bir dizel veya benzinli motoru ile çalışan büyük bir teknedir. 27 feet (yaklaşık 8.23 metre) gibi küçük 80 feet (yaklaşık 24,38 metre) gibi büyük ölçülerde değişebilir. Ancak, bir motor yat ortalama büyüklüğü yaklaşık 44 feettir (yaklaşık 13.41 metre). Motoryatlar ortalama 300 galon (yaklaşık 1136 litre) yakıt kapasitesine sahiptirler. Birçok seyahat ½ ¾ bir galon yakıt (km / litre 0,32 – 0,21 ile ilgili) gerçekleştirilir.

Çoğu tekne tutkunları, bir motor yatta güneşlenme terası tercih eder . Bu özellikleri içeren bir motor yat, uzay ve konfor için tasarlanmıştır. Oldukça büyük bir motor yatın korunaklı kıç güverteleri ve ön güverteleri genellikle açıktır.

Bir motor yat için tipik bir seyir hızı 20 knot ortalamadır. Fakat bu koşullara ağırlığı ve deniz durumu dahil değildir. Bu koşullar göz önüne alındığında hızı değişebilir. En hızlı motor yat modellerinin hızları koşullara bağlı olarak, 25 ve 30 deniz mili arasında olabilir. Yüksek seyir ve üst uç hızları olan modellerle birlikte özellikle yarış için tasarlanmış olanları da mevcuttur.

Daha yüksek hız motoryatlarda daha fazla yakıt anlamına gelir.

MEGAYAT

Lüksün ve zenginliğin temsili olan bu yatlarda her türlü konforu bulmanızın yanında yüksek kalitede hizmet de alabilirsiniz. Bu yatların boyları 45 metreden 160 metreye kadar çıkabilmekte ve dünyanın her yerinde kiralama imkanınız bulunmaktadır.

Yelkenli yat /Fiber Yat

Hem motorlu hem yelkenli teknelerin özelliklerini barındıran teknelere verilen addır. İçlerindeki konfor mükemmel olmakla birlikte hızları da tipik bir yelkenli kadar hızlıdır. Hem yelkenli hem motoryat zevkini yaşayabileceğiniz bu tekneler çift motorlarla da desteklenebilir.

KATAMARAN

Ana gövdenin sağ ve soluna İki farklı kayığın birleştirilmesi gibi düşünebilirsiniz. Salmaları derin değildir ve sığ sularda rahatça hareket edebilirler. Safraları da bulunmayan bu tekneler tek gövdeli teknelerin yanından bile geçemeyeceği hızla yüzebilirler. Katamaranların tek eksi yönleri herhangi bir devrilme sırasında tekrar düzelmemesidir. Bu yüzden gezi ve turlar için kullanılan katamaranların ufak yelken alanları yüzünden sürat avantajları bulunmamaktadır. Su üzerinde dümdüz ilerlemeleri ve kabin genişliği ile sağladıkları konfor yüzünden uzun süreli gezilerde tercih edilen bu tekneler son dönemde gezicilerin dikkatlerini çekmeyi başarmış ve talipleri günden güne armaya başlamıştır.

TENEZZÜH TEKNESİ

Günübirlik gezi tekneleri olarak bilinen bu teknelerin kapasitesinin belirlenmesinde Denizcilik Müsteşarlığınca yürürlüğe konulan Gemilerin Teknik Yönetmeliğinde yer alan gezinti/tenezzüh teknesi için belirlenmiş yolcu sayısı esas alınır. Tabi ve suni göller, baraj gölleri, nehirler, dalyan kanalları ve denizlerde sefer yapan açık güverteli, mutfağı, tuvaleti olmayan teknelerle, yolcu taşıma amaçlı faaliyetlerin yapıldığı deniz araçları belgelendirme kapsamı dışındadır. Günübirlik gezi tekneleri aşağıda belirtilen nitelikleri taşırlar.

2011 yılından önce inşa edilen yatlarda kapasite açısından 1-50 kişi arası en az bir adet, 51-100 kişi arası en az iki adet, 101-300 kişi arası en az dört adet, 301 kişi ve üzeri için en az altı adet tuvalet, 2011 yılından sonra inşa edilen yatlarda ise bu günübirlik gezi tekneleri için ise, bay-bayan ayrımı yapılmak koşuluyla 1-50 kişi arası en az iki adet, 51-100 kişi arası en az üç adet, 101-300 kişi arası en az dört adet, 301 kişi ve üzeri için en az altı adet tuvalet yer almalıdır.

SÜRAT TEKNESİ

Genellikle kısa mesafe arası yolcu taşımaya yarayan, üstü kapalı olmayan küçük ebatlı teknelerdir. Plajların su sporları bölümünde sürat motorlarına sık sık rastlamak mümkündür. Ayrıca ebat olarak çok büyük yatların kıyıya yanaşamayacağı durumlarda tekne – kıyı arası yolcu naklinde de genellikle sürat teknelerinin kullanılır.